keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Vinkkejä opetusvideoiden tekemiseen

Olen tässä viikon aikana testaillut erilaisia ohjelmia opetusvideoiden tekemiseen.

Ensimmäinen kokeiluni oli nauhoittaa webbikameralla kuvaa ja ulkoisen mikrofonin avulla ääntä.  Käytössäni oli MSLifeCam Studio - webbikamera ja iRig PRO:n kautta USB:iin kiinnitetty Beyerdynamic TG V50d - mikrofoni. Ensimmäinen testattu ohjelma, Adobe Presenter 10:n Video Express, ei suostunut edes ottamaan yhteyttä ko. kameraan. Ääni olisi toiminut ja läppärin sisäänrakennetun webbikamerakin näytti toimivan.  

Adoben ohjelma ei tykännyt MS:n webbikamerasta...
Seuraavaksi kokeilin äänittämistä MS LifeCam 3.6 ilmaisohjelmalla. Tämän kautta kuva tuli kyllä ok, mutta ohjelma ei tukenut ulkoisen mikrofonin valintaa, joten äänitykseen tuli mukaan  webbikameran oman mikrofoni mukana ikävä määrä ylimääräistä suhinaa ja kohinaa. Kohinan poistamiseksi seurasin tämän youtube - videon ohjeita. Jouduin lataamaan Audacity - ohjelman kohinan poistamiseksi sekä DVDVideoSoft Free Studio - ohjelman ääniraidan konvertoimiseksi Audacityn ymmärtämään muotoon.

Työlään kohinanpoistoharjoituksen jälkeen ymmärsin, että kunnon mikki on saatava käytöön ja seuraavaksi latasin Camtasia - ohjelman. Se osasi käyttää sekä ulkoista mikrofoniani, että MSLifeCam:ia. MUTTA audio ja video eivät pysyneetkään enää synkassa! Tätä mysteeriä kun lähdin selvittämään löysin tämän youtube - videon, jossa kerrottiin, miten webbikameran ja tietokoneen asetukset voisi konffataan niin, että homman saa toimimaan. Asetukset auttoivatkin jonkin verran mutta viivettä jäi silti jäljelle. Ilmeisesti ulkoinen äänikortti (iRig) lisää ääniraitaan viivettä joka tapauksessa, ja asialle ei yksinkertaisesti voi mitään. Onneksi Camtasiassa on toiminto, jolla voi erottaa ääniraidan videoraidasta, joten periaatteessa manuaalisesti synkronoinninkin voi tehdä (esim. taputusten avulla, katso video). Hankalaksi menee, jos haluaa laadukkaan kuvan ja äänen tietokoneen avulla, helpompaa olisi vain pystyttää videokamera jalustalle...

Camtasia Record 8 - äänitysasetukset
Helppokäyttöisessä Camtasiassa on webbikameralla äänityksen ja kuvaruudun videoksi kaappauksen lisäksi täysimittainen videoeditori, jonka avulla voi editoida usempaa video- ja ääniraitaa. Videon päälle voi liittäää kuvia ja "call-out" kuvioita (mm. tekstiä, alleviivauksia, nuolia, rinkuloita jne). Ohjelmassa on myös "quiz" toiminto, eli videoon saa mukaan ymmärtämistä tarkistavia kysymyksiä (vaatii tosin webbi-serverin).
Camtasia Studio 8 - videoeditori
Kuvaruudun kaappaamisessa kannattaa ottaa huomioon myös oman ruudun resoluutio. Jos käytössä on full HD näyttö, ei ehkä kannata äänittää koko ruutua, koska esim. valikkotekstit näkyvät jo niin pieninä, ettei niistä saa selvää. Ruudunkaappausohjelmissa voi rajata kaapattavan alueen järkevän kokoiseksi, jolloin videokuvan laatu on parempi. 

Kannattaa siis ehdottomasti käyttää hyväksi 30 päivän trial ennen opetusvideon äänitysohjelmiston ostamista. Koskaan ei voi tietää minkä niistä saa lopulta toimimaan oman laitteiston kanssa. Miksi ohjelmia vielä edes myydään ilman, että niitä voi testata ensin? Harmikseni jouduin ostamaan Pinnacle 18:n vain saadakseni selville, että myös se toimii epäluotettavasti webbikamerani kanssa, videon tallennus tiedostoon epäonnistui useammin kuin onnistui.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti