torstai 8. toukokuuta 2014

3D-tulostaminen

Kävin parin tunnin 3D - tulostuskurssin (en siis ole vielä tulostanut mitään :-) ja tässä jotain mitä opin kurssilla ja mitä olen saanut selville aiheesta netistä.

MiniFactory tulostaa
Tulostamisessa on nämä vaiheet:

1) 3D-mallin luominen. Mallin voi tehdä millä tahansa ohjelmalla, joka tuottaa STL-formaattia (STereoLithography). Malli muunnetaan siis läjäksi kolmioita. Ohjelmia, joilla 3D-mallin voi tehdä:
  • Google SketchUp - ohjelma. Tässä ohje Google SketchUp:in peruskäyttöön. SketchUp-malli pitää muuttaa erikseen STL:ksi esim. MeshLab - ohjelmalla. Tässä ohje STL:n tekemiseen.
  • Blender - ohjelmalla voi tehdä STL:ää suoraan. Blender on ilmainen. Tässä suomenkieliset ohjeet Blenderin käyttöön.
  • Inventor CAD - ohjelma. Lataa tästä ilmainen kokeiluversio. Tämä ohjelma tekee suoraan STL:ää.
  • Minecraft - peli. Myös tällä voi tehdä tulostettavia 3D-malleja. Printcraft - palvelussa voi rakentaa mallin suoraan ja tallentaa STL:nä. Jos on jo tehnyt rakennelman Minecraftiin, joutuu lataamaan lisäksi MinecraftEdit - ohjelman. Tällä ohjelmalla tallennetaan Minecraft - malli ensin Schematics - muotoon ja tämä ladataan Printcraft - palveluun. Jotta Minecraft:llä voi jotain rakentaa, peli pitää ostaa (~20€). Myös Mineways - ohjelmalla voi tehdä Minecraft-mallista STL:ää.
  • TinkerCAD:llä voi myös tehdä 3D-malleja.
  • Joskus STL-malli ei ole "vesitiivis". Silloin STL-tiedosto pitää korjata. Yksi toimiva palvelu on NetFabb (vaatii Microsoft-tilin).
Hdä 2) STL-malli muunnetaan G-koodiksi, jolla ohjataan tulostinta. Esineen tulostamisessa on monta säädettävää parametria, esim. suuttimen ja tulostusalustan lämpötila, tulostusnopeus, esineen täyttökuvio, esineen tulostusasento jne. Konetta pitää myös kalibroida, että tulostuspää on oikealla korkeudella tulostusalustasta. G-koodia tekeviä ohjelmia (ja siis itse printteriä ajavia ohjelmia):
Täällä on lisää 3D-tietoa: http://kolomeree.blogit.tampere.fi/

Tulostus pysyy paremmin kiinni tulostusalustassa reunuksen avulla (poistetaan lopuksi)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti